Aurlandsfjorden

Det finnes mange fantastisk fjorder i Norge og dette er vel en av grunnene til at Norge blir kalt for et fjordparadis og er såpass populært blant turister. Disse kommer fra nær og fjern for å oppleve naturen, de dype fjordene, bratte fjell og ikke minst stillheten som man finner mange steder. En av de fjorder som er mest kjent, og et svært populært mål for mange cruiseskip, er Aurlandsfjorden i Sogn og Fjordane. Denne fjorden går gjennom kommunene Lærdal, Aurdal og Vik og er 29 kilometer lang. Den er smal og dyp, noe som gjør den enda mer spektakulær og en av grunnene til at den er såpass mye besøkt. Bredden er vanligvis på mindre enn to kilometer og i midten av fjorden er den nesten en kilometer dyp.

Aurlandsfjorden er en gren av Sognefjorden som er Norges lengste fjord. En stor del av fjorden er inkludert i den delen av Nærøyfjorden som er med på UNESCO sin verdensarvliste. Langs fjorden ligger det et par mindre tettsteder som om sommeren opplever stort innrykk av nysgjerrige turister. Blant disse finner vi Aurlandsvangen, Undredal og ikke minst Flåm.

Aurlandsvangen

Dette er administrasjonssenteret til Aurland kommune. Likevel er Aurlandsvangen ikke mer enn en landsby med knappe 1000 innbyggere. Den ligger på østsiden av Aurlandsfjorden, ca. 10 kilometer nord for Flåm på europavei E16. Rett sør for Aurlandsvangen ender en av verdens lengste tuneller, nemlig Lærdal Tunnelen med sine 24,5 kilometer. De største attraksjonene ved Aurlandsvangen er Vangen Kirke som ble bygget i 1202 og dermed hører til blant de virkelig gamle kirkene i Norge og ikke minst sjøen Fretheimsdalsvatnet som er et ofte benyttet sted for folk som liker å fiske.

Flåm

Selvsamme europavei som går gjennom Aurlandsvangen, løper også gjennom Flåm. Dette er også en landsby, men kanskje den mest kjente av dem som ligger ved Aurlandsfjorden. Flåm er mål for mange cruiseskip som seiler rundt i de norske fjordene og samtidig også start og sluttpunkt for den berømte Flåmsbana og ikke minst Rallarvegen. Sistnevnte er en svært populær tur- og sykkelsti om sommeren og Flåmsbana trekker også veldig mange turister i løpet av året. Med tanke på sin beskjedne størrelse, ca. 400 innbyggere, så er det enormt med turister som besøker Flåm i løpet av et år. Det regnes med ca. en halv million turister hvert år og selv om de fleste kommer for å kjøre med Flåmsbana, så er det også mange som ankommer på et av de mer enn 160 cruiseskip som anløper havna hvert år.

Undredal

Den siste landsbyen som ligger ved Aurlandsfjorden er Undredal og dette er også klart den minste. Her bor det flere geiter enn mennesker og dette skyldes at byen er kjent for sin brune geitost. Totalt finnes her åtte gårder som alle produsere ost på den tradisjonelle måten og dette er med til å trekke en god del turister til Undredal. Landsbyen er også hjemsted for den minste stavkirken i Nord-Europa, Undredal Stavkirke. Vi skal ikke mer enn 30 år tilbake i tid før det ikke var mulig å kjøre til landsbyen. Før 1988 var det kun mulig å komme til og fra Undredal med båt, men siden ble det bygget to lange tunneler og disse to forbinder landsbyen med Gudvangen, Flåm og Aurlandsvangen.