Flåmsdalen

Denne dalen er kanskje en av de mest kjente i Norge, selv om den ikke hører til blant de største. Flåmsdalen er ganske trang, men forholdsvis lang med sine 18 kilometer og er beliggende i Aurland kommune, Sogn og Fjordane. Dalen strekker seg fra bunnen av Aurlandsfjorden og sørover til Myrdal stasjon på Bergensbanen. Nede ved stasjonen er dalen mer åpen og med oppdyrket jord, mens høyere oppe er det kun spredte bosetninger og mye fjell. Gjennom det meste av dalen går blant annet Flåmsbanen og deler av «Rallarveien», to av de mest kjente turistattraksjonene i Norge. Langs veien gjennom dalen finnes et par turisthoteller som er populære, spesielt om sommeren og det er også mulig å stoppe for å se på Flåm kirke, som ble bygget i 1667.

Flåmselvi

Ned langs dalen løpet elven Flåmselvi eller Moldåni som den også kalles. Dette er en 40 kilometer lang elv som begynner ved Omnsbreen-broen i Ulvik kommune i Hordaland fylke. Det er fra dette området at navnet Moldåni-elven stammer fra, mens det er mest vanlig å kalle den for Flåmselvi ved Flåm. Innen i Flåmsdalen strømmer elven gjennom flere innsjøer på sin vei mot Flåm og Aurlandsfjorden. Når man kjører med toget på Bergensbanen, så går jernbanelinjen langs med elven frem til Myrdal stasjon og derfra langs et stykke av den berømte Flåmsbanen. Denne banen har mange ganger blitt kalt for Norges vakreste reise og blir besøkt av turister i et stort antall.

På turen fra Myrdal mot Flåm kjører toget gjennom Flåmsdalen og her er det mulig å nyte utsikten til det vi kan kalle for indrefileten av fjordlandskapene. Her er Flåmselvi på den ene siden og stupbratte fjellsider på den andre. Dette krydres med mektige fossefall som Kårdalsfossen, Brekkefossen, Kjosfossen og ikke minst Rjoandefossen.

Rallarvegen

En annen måte å nyte Flåmsdalen på er ved å gå eller sykle langs Rallarvegen. Denne veien ble til da Bergensbanen ble anlagt for mer enn 100 år siden og ble brukt som anleggsvei. I dag er det en stor turistattraksjon som benyttes av mange turgåere og syklister fra inn- og utland. Veien går langs Flåmsdalen fra Flåm til Myrdal og videre derfra langs deler av Bergensbanen. Hele turen går gjennom noen av de beste naturopplevelser som Norge kan by på, men likevel er det deler av veien som kan pekes ut som høydepunkter. En av disse er Myrdalsberget hvor veien snirkler seg ned langs fjellsida og gjennom 21 hårnålssvinger før veien når ned til dalbunnen. Langs veien er det også mulig å smake på noen av de lokale produktene og blant annet Rallarrosa stølysteri i Kårdal produserer en nydelig geitost etter tradisjonelle oppskrifter.

Uforglemmelig opplevelse

En del av gårdene som finnes i dalen har vært bosatt i mange hundre år og drives fortsatt etter gode og gamle prinsipper. Det er mulig å gå langs Rallarvegen, men de fleste bruker gjerne sykkel og det er mulig å ta med egen sykkel på Bergensbanen og Flåmsbanen. Mange leier også sykkel ved Flåm stasjon eller Myrdal Stasjon og kommer man langveis fra er dette kanskje den enkleste løsningen. Da kan man sykle den ene veien gjennom dalen og ta toget den andre. Uansett hvilken løsning man velger, så er det en opplevelse som ikke vil bli glemt på meget lang tid.