Rallarvegen

Denne veien har en lang historie og det hele begynte med byggingen av Bergensbanen. Her var det ingen veier fra før av og derfor var det nødvendig å bygge en vei slik at materialene kunne komme frem til høyfjellet. Siden den gang har Rallarvegen blitt en viktig turistattraksjon for både norske, men også utenlandske turister og veien har ved flere anledninger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei.

Hele veien er nesten 120 kilometer lang og begynner ved Haugastøl. Derfra følger den Bergensbanen til Finse og videre mot Myrdal før den går langs den berømte Flåmsbana ned til Flåm. Hele turen bringer deg gjennom noe av det flotteste natur Norge kan by på og samtidig for man brukt kroppen og får god mosjon. Det krever nemlig litt å sykle fra 1000 moh til 1340 moh, som er turens høydepunkt, og så ned til Flåm ved havnivå. Man fristes til å si dessverre, men veien er kun farbar om sommeren, gjerne fra juli til september. Resten av året er det snø og is her, og da er den ikke egnet til sykler.

Rallarvegen som sykkelvei

Selv om veien har eksistert i mer enn 100 år, så er det «kun» de siste 40 årene at Rallarvegen har vært en sykkelvei. Den ble åpnet sommeren 1974 eller det vil si veien hadde jo vært åpen siden den ble til, men det var fra 1974 at den ble brukt som ren sykkelvei. I begynnelsen var det ikke mange som tok turen, men etter et program om Rallarvegen på 1980-tallet, så begynte det å ta fart. I dag regner man med at ca. 25 000 syklister kjører hele eller deler av ruten. Noen har med sykkel selv, men det er også mange som benytter seg av tilbudet om å leie sykkel. Dette kan gjøres enten ved Finse, Myrdal eller i Flåm om man ønsker å kjøre turen oppover fjellet.  

Noe av det som gjør turen spesiell er selvsagt den fantastiske naturen underveis, men også det faktum at veien fortsatt fremstår som den gang anleggsveien ble til og derfor er det mulig å beundre de mange murer og broer som ble bygget på slutten av 1800-tallet. På det meste jobbet det nesten 2500 mann med bygging av Bergensbanen og alle materialer måtte kommer via Rallarvegen. Så det er liten tvil om at den har vært godt trafikkert på den tiden med mange hundre hestetransport daglig.

Ulike turer

Det finnes flere ulike turer man kan gå eller sykle langs Rallarvegen. En av dem er fra begynnelsen ved Haugastøl Turistsenter og opp til Finse. Selv om Haugastøl ligger 1000 moh så er det fortsatt et par hundre høydemeter som må passeres før man er fremme ved Finse på 1222 moh. Får å komme seg til Haugastøl kan man med fordel ta Bergensbanen. Stasjonen ligger mindre enn en kilometer fra stedet hvor Rallarvegen begynner og her kan man også leie sykler. Turen er perfekt når man har med barn da dette er en god distanse å komme seg gjennom i løpet av en dag og veien er samtidig i god stand. Langs veien kan man oppleve nydelig natur, flotte broer og noen av de høyesteliggende gårder i Norge.

En annen flott tur er fra Finse og ned mot Hallingskeid. Denne delen er på 21 kilometer og er også en flott tur for hele familien. Det er mulig å leie sykkel på Finse, men vær oppmerksom på den kun har åpent fra midten av juli og frem til slutten av september. Det er naturen som er dominerende på denne delen av Rallarvegen og samtidig har man en fantastisk utsikt mot Hardangerjøkulen i vest. Dette fjellet troner høyt over selve vidda og er et imponerende syn med sin kappe av evig is og snø.